לימודים ועבודה בגרמניה – מסלול הכשרה מקצועית ועבודה – Ausbildung (אאוסבילדונג)
אאוסבילדונג הוא מסלול הכשרה מקצועית שמשלב עבודה. הסטודנט נחשף במהלך לימודיו ללימודים התאורטיים לצד עבודה מעשית בתחום בו הוא לומד. ניתן לבחור לימודים כמעט בכל תחום עיסוק ומידע בנוגע למסלולי הלימודי ולמשרות פנויות מתפרסם באופן שוטף במגוון אתרים בגרמניה. המפורסם שבהם הוא; .ausbildung.de
הלימודים נמשכים בדרך כלל בין שנתיים לחמש שנים במהלכם הסטודנט יכול להרוויח בין 500 € ל- 1,100 € לחודש. השכר משתנה באופן משמעותי בין תחומי הלימוד, ויש תחומים חריגים כמו פיזיותרפיה בהם לא מוצע לסטודנט כל שכר בגין עבודתו כמתלמד.
רמת השפה הנדרשת
הלימודים מתקיימים כמעט תמיד בשפה הגרמנית בלבד מה שמחייב את הסטודנט ללמוד את השפה לרמה B2 לפחות טרם הגשת בקשה ללימודי ההכשרה. עם זאת היות ומדובר בשילוב בין לימודים ועבודה מומלץ ללמוד גרמנית לרמה הנדרשת באקדמיה, קרי C1, הידע בשפה משרת את הסטודנט בלימודיו ובעבודתו.
תנאי קבלה
1. תעודת בגרות מלאה רצויה אך אינה חובה בכל מקצועות האאוסבילדונג **
2. מבחן שפה גרמנית ומכתב מוטיבציה.
3. פרקטיקה קודמת הינה חובה אך ורק בבתי ספר שרושמים זאת באופן מפורש.
מסלולי לימוד אפשריים
לימודי אאוסבילדונג בגרמניה מתחלקים ל- 3 מסלולים אפשריים
1. Duale Berufsausbildung – נלמד על פי רוב ב- Berufsschule, וכולל הכשרה מקצועית בשכר בחברות עסקיות, זהו גם מסלול האאוזסבילדונג המבוקש ביותר. מסלול זה נמשך בדרך כלל בין שנתיים ל- שלוש וחצי שנים.
2. Schulische Ausbildung – זהו מסלול שנלמד בבתי ספר להכשרה מקצועית (Berufsfachschule) או בקולג'ים (Berufskolleg) וכולל הכשרה מעשית במקום העבודה עצמו, במסלול זה לא מקבלים שכר, (בהחרגה של מסלול אחיות בו מקבלים שכר על פי שעות העבודה בלבד שנעשו בפועל), מסלול זה נמשך 3-5 שנים.
3. Ausbildungsorientiertes duales Studium – זהו מסלול הכשרה משולב לימודים באוניברסיטאות או במסלולי הכשרה אקדמיים. משך המסלול; 3-5 שנים, תנאי הקבלה למסלול זה זהים לאלו של האוניברסיטאות ומחייבים תעודת בגרות מלאה, במסלול זה הסטודנטים מסיימים את הלימודים עם תואר אקדמי מוכר בתוספת הכשרה מקצועית שנמשכת על פני שניים מכלל המסלול.
** ניתן להתקבל ללימודי Ausbildung בחלק מתחומי הלימוד גם ללא 12 שנות לימוד וללא בגרות, עם זאת יש לקחת בחשבון שלא כל תחומי האאוסבילדונג פתוחים ללא תעודת בגרות, וכן שתנאי הקבלה משתנים בין מדינה למדינה בתוך גרמניה (לכל מחוז תנאים קצת שונים) ומשתנים בין המעסיקים השונים, כל מעסיק על פי תנאיו.
בחירת תחום הלימוד
קיימים מעל 600 מסלולי Ausbildung שונים, על מנת לצפות ברשימה המלאה מומלץ להיכנס לאתר; Ausbildung.de. באתר זה ניתן לחפש מסלול לפי תחום לימוד, לפי אוניברסיטאות, לפי חברות שמחפשות עובדי הכשרה, ואפילו לפי מחוזות וערים בגרמניה. האתר מפרסם מהם המקצועות המבוקשים ביותר בעת הזו, כמה משרות פנויות קיימות בתחום המבוקש והיכן.
תהליך הגשת הבקשה
1. בשלב הראשון על המבקש לאתר את תחום הלימוד שמעניין אותו
2. לאתר את המשרות ההכשרה הפנויות (ausbildungsplätze) באחד האתרים שמפרסמים משרות אלו, בין האתרים הידועים; Ausbildung.de, indeed.de, stepstone.de,
3. לצורך הגשת הבקשה על המבקש להכין את כלל המסמכים הנדרשים ביניהם מכתב הבקשה, קורות חיים, תעודת בגרות ותעודות על הכשרה מקצועית קודמת. תעודות הצטיינות למיניהן, מכתבי המלצה, כולם יסייעו מאד.
4. ניתן גם לפנות לחברות עסקיות באופן ישיר ולברר האם קיימת "משרת Ausbildung" בדרך כלל חברות שמציעות מסלול הכשרה כאלה, מחוברות ישירות לקולג'ים הרלוונטיים. ברגע שהחברה תאשר לסטודנט את מסלול ההכשרה, היא גם זו שתסייע לו להירשם לקולג' עצמו.
5. הבקשה עצמה נשלחת על פי רוב במייל
6. לאחר הגשת הבקשה חלק מהחברות / המוסדות יזמינו את הסטודנט לראיון קבלה שיערך בשפה הגרמנית ו/או מבחן קבלה (משתנה ממקום למקום)
מתי נרשמים
1. רשמית אין מועד קבלה מובנה, עם זאת מרבית המסלולים נפתחים בחודש אוגוסט / ספטמבר
2. מרבית החברות מתחילות לראיין ולמיין את המועמדים כשנה לפני תחילת המסלול
* זכרו שאין טעם להגיש בקשה ללא ידע בשפה הגרמנית,
* לימוד השפה הגרמנית מ A1 ל C1 לקח לכל הפחות 42 שבועות כך שיש לתכנן את לוחות הזמנים בהתאם.
ממוצע השכר
השכר המוצע לסטודנטים במהלך תקופת מסלול ההכשרה משתנה מאד בין מסלולי הלימוד השונים וגדל משנה לשנה תוך תקופת ההכשרה, כלומר בשנה השלישית הסטודנט מרוויח בהכרח יותר מאשר בשנת ההכשרה הראשונה.
מתחילת 2020, שכר הסטודנטים בתקופת ההכשרה כפוף לשכר המינימום בגרמניה.
1. מינימום שכר בשנה ראשונה להכשרה עומד על 515 יורו לחודש
2. מינימום שכר בשנה שניה להכשרה עומד על 611 יורו לחודש
3. מינימום שכר בשנה שלישית להכשרה עומד על 695 יורו לחודש
4. מינימום שכר בשנה רביעית להכשרה עומד על 721 יורו לחודש
חשוב לציין ששכר המינימום אינו תקף לכלל תחומי ההכשרה בגרמניה, בין החריגים מופיעים בעיקר תחומי הבריאות כמו לימודי סיעוד, פיזיותרפיה, ותחומי תרפיה נוספים תחומים אלו נמצאים בחקיקה נפרדת ומוחרגים משכר המינימום. כמוהם גם תחום ההוראה, עוזרי מעבדה, מקצועות שהם חלק מאיגודים מקצועיים ועוד.
תחומי ההכשרה בהם מרוויחים יותר משתנים משנה לשנה, זו רשימת השכר כפי שפורסמה ב- 2018:
1. פועל בניין; בין 861 ל- 1057 יורו לחודש
2. מהנדס מכתרוניקה; 992-947 יורו לחודש
3. מהנדס תעשייה וניהול; 947 – 992 יורו לחודש
4. עוזר מנהל בתחומי הפיננסים; כ- 986 יורו לחודש
5. תחום האפייה; כ- 600 יורו לחודש
אפשרויות עבודה בסיום הלימודים
ככל שהסטודנט סיים את תקופת ההכשרה בהצלחה והחברה בה עבד מרוצה ממנו, יהיה לסטודנט קל יחסית להמשיך להתקדם בתחום הן בחברה בה החל לעבוד והן בחברה אחרת בתחום.
קבלת ויזה למסלול לימודים ועבודה בגרמניה – Ausbildung
הגשת הוויזה במסלול אאוסבילדונג אינה שונה מזו שבמסלול לימודים אחר וכל הדרישות בהליך הבקשה לוויזה תקפות לרבות חובת הוכחת יכולת כספית.
אפשרות להישאר בגרמניה בסיום הלימודים
ככל שיש בידי הבוגר מקום עבודה ראוי ומכתבי המלצה ראויים, על פי רוב לא יקשה עליו לקבל אישור עבודה בגרמניה ובדרך זו להאריך את שהותו.